EL PROJECTE

El Batec dels Rius és un projecte de divulgació científica, cooperatiu i sense ànim de lucre que té per objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre el valor que té el règim hidrològic natural dels rius mediterranis a nivell biològic, ecològic i cultural.

El projecte està coordinat pel grup de recerca en Ecologia Integrativa de les Aigües Continentals del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i compta amb la col·laboració de la Fundació CSIC.


Col·laboradors

ANNA LUPON
Coordinadora
Investigadora al CEAB-CSIC
PABLO RODRÍGUEZ LOZANO
Investigador a la UIB
EUGÈNIA MARTÍ
Investigadora al CEAB-CSIC

SUSANA BERNAL
Investigadora al CEAB-CSIC
HELENA GUASCH
Investigadora al CEAB-CSIC

Rius amb observadors

En el marc del projecte El Batec dels Rius, s’han penjat una sèrie de cartells informatius en diferents rius i rieres de Catalunya. Els cartells tenen per objectiu promoure l’aprenentatge a través dels sentits i l’exploració de l’entorn. Perquè tot i que no en som conscients cada cop que passegem per voral de les rieres, el batec del riu es pot veure, escoltar, tocar i olorar.

Els cartells tenen un apartat on expliquen quin és el règim natural dels nostres rius i per què és important conservar-lo. A més, els cartells conviden als lectors i lectores a fer una fotografia, audio o vídeo del riu i compartir-lo amb nosaltres a través del nostre mail i les xarxes socials.

Amb aquest senzill exercici aconseguim dos objectius fonamentals. D’una banda, obliguem als passejants a aturar-se i observar el riu. Per l’altra, fem que comparteixin les seves percepcions amb altres persones que van veure, escoltar, tocar o olorar el batec del mateix riu en un altre moment.

A més, gràcies a totes les persones que han compartit amb nosaltres la seva percepció dels rius, hem generat una sèrie d’arxius multimèdia que mostren el règim hidrològic dels nostres rius. Aquests arxius, disponibles a la pàgina web, són una eina didàctica única que permet apropar els rius a aquells que no poden passajar-s’hi.

Actualment, estem instal·lant cartells informatius en els següents rius:

  • Riu Besòs, a Granollers (#BatecBesòs)
  • Riera de Caldes, a Sta. Perpètua de la Mogoda (#BatecCaldes)
  • Riera de Fuirosos, a la Batllòria (#BatecFuirosos)
  • Riu Mogent, a Llinars del Vallès (#BatecMogent)
  • Riu Tenes, a Sta. Eulàlia de Ronçana (#BatecTenes)
  • Riu Tordera, a St. Celoni (#BatecTordera)
  • Riu Tordera, a la Batllòria (#BatecTordera)
  • Riu Tordera, a Blanes (#BatecBaixTordera)

Vols posar un cartell al riu o riera del teu poble? Contacte amb nosaltres!